fbpx

Bijenbaas behind the scenes: bij-praten met imker Marco

imker marco

Onze bijen maken de honing, maar onze imkers zorgen ervoor dat alle bijenvolkjes sterk en gezond blijven. In het seizoen zijn ze wekelijks op pad door heel het land om de bijenkasten op allerlei zaken te controleren. Of er voldoende broed is bijvoorbeeld, of er genoeg voedselvoorraad is en of er tekenen zijn dat de bijen willen gaan zwermen. Als imker moet je flexibel zijn, geduld hebben en heb je over het algemeen een enorme dosis liefde voor de natuur. Wie zorgen er dan precies voor onze bijen die uiteindelijk zorgen voor de overheerlijke, lokale honing in onze potjes? We stellen onze imkers graag aan je voor!
 

5 vragen aan imker Marco

Onze imker Marco is 53 jaar en woont in Westervoort, een plaats onder Arnhem, waar de IJssel en de Nederrijn samenkomen. Marco is al 5 jaar imker en voor Bijenbaas verzorgt hij de bijen in de gebieden Ede en Arnhem.

Hoe ben je imker geworden?

‘Na twee zwermen bij mij in de achtertuin ben ik in contact gebleven met een imker. Ik ben toen ook honing in één van mijn bieren gaan gebruiken. Gaandeweg ben ik steeds meer besmet geraakt met het imkervirus.’

Wat is jouw favoriete honingsoort en waarom? 

‘Mijn favoriete honingsoort is Woudhoning. Ik houd van de uitgesproken smaak ervan en je kunt er ook hele lekkere mede van maken.’

Was fascineert je het meest aan bijen?

‘Hoe kleine dieren door samen te werken in grote aantallen in staat zijn om heel veel zelf te regelen. Zoals een bijenkorf vol met raat bouwen en vullen met honing.’

* Wist je dat: gemiddeld moet een bij 4.000 bloemen langsgaan om 1 eetlepel honing te maken of er zijn 1.000 bijen nodig zijn voor 1 theelepel honing. 
De kracht zit hem dus echt in de samenwerking én in de grootte van het bijenvolk (op de piek in het zomerseizoen gemiddeld zo’n 50.000 bijen per volk). 

Wat is het leukste feitje/weetje over bijen?

‘De koningin leidt niet de kolonie, maar staat in dienst van de kolonie. Voldoet ze niet (meer), dan wordt ze vervangen.’

Welke tip heb je voor mensen die zelf overwegen om imker te worden?

‘Besef goed waar je aan begint, want het is en blijft natuur. Volg vooral eerst een cursus.’
 
 
Heb jij een vraag voor onze imkers? Stel hem via onze social media kanalen Facebook of Instagram (en volg ons voor meer inspiratie).

Bijenbaas

Doe mee

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, honingoogsten en activiteiten voor behoud van bijen en natuur.

We gaan je geen spam sturen. Wel af en toe een bericht waar je hopelijk wat aan hebt, of een vraag. Of de aankondiging van de gratis zaadmix-actie. Of informatie over  de oogst van een bijzonder soort honing, die beperkt beschikbaar is en alleen aan deelnemers aangeboden wordt .

Leuk dat je meedoet! Je aanmelding lijkt gelukt.