fbpx

Biologische honing

Op deze pagina leggen we uit wat biologische honing is en wanneer je het biologische honing mag noemen. 

4.5 (5.000+ beoordelingen)

Op deze pagina

Biologische honing is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een puur en natuurlijk product. Deze honing wordt geproduceerd met respect voor de natuur en zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmatige toevoegingen. In dit artikel bespreken we wanneer honing biologisch is, de gezondheidsvoordelen, wat rauwe biologische honing is, de beschikbaarheid van biologische honing in Nederland, de rol van imkers, waar je biologische honing kunt kopen en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen.

Wanneer is honing biologisch?

Honing mag alleen als biologisch worden bestempeld als het voldoet aan strikte normen en certificeringen die zijn vastgesteld door erkende biologische certificeringsorganisaties. Dit betekent dat de bijen zich in een omgeving moeten bevinden waar binnen een straal van drie kilometer geen gebruik wordt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of genetisch gemodificeerde gewassen. Bovendien mogen de bijenkorven niet worden behandeld met synthetische chemicaliën en moeten de bijen uitsluitend gevoed worden met biologische suiker of honing tijdens perioden van voedselschaarste. De honing zelf mag niet worden verhit boven 40 graden Celsius om ervoor te zorgen dat alle natuurlijke enzymen en voedingsstoffen behouden blijven. 

Is biologische honing gezond?

Ja, biologische honing is gezond en biedt tal van voordelen voor de gezondheid. Net als rauwe honing bevat biologische honing antioxidanten, vitaminen, mineralen en enzymen die bijdragen aan een goede gezondheid. De antioxidanten in honing helpen vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren, wat kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van chronische ziekten. Bovendien heeft biologische honing antibacteriële en antivirale eigenschappen, waardoor het effectief is bij het behandelen van keelpijn en het bevorderen van wondgenezing. Omdat biologische honing geen resten van pesticiden of andere chemicaliën bevat, is het een veilige en gezonde keuze voor dagelijks gebruik.

Rauwe biologische honing

Rauwe biologische honing is honing die niet alleen voldoet aan de biologische normen, maar ook onbewerkt en ongepasteuriseerd is. Dit betekent dat de honing rechtstreeks uit de bijenkorf komt en niet is verhit boven de natuurlijke temperatuur van de bijenkorf, meestal rond de 35 graden Celsius. Hierdoor blijven alle natuurlijke enzymen, vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen intact. Rauwe biologische honing kan variëren in kleur en textuur, afhankelijk van de bloemen waar de bijen de nectar uit hebben gehaald. Deze honing heeft vaak een meer complexe smaak en een hogere voedingswaarde dan bewerkte honing.

biologische honing kopen

Biologische honing uit Nederland

Nederland is een uitstekende bron van biologische honing, dankzij de diverse flora en het toenemende aantal imkers die zich richten op biologische bijenteelt. Biologische honing uit Nederland wordt geproduceerd volgens strikte normen en biedt consumenten de zekerheid van een puur en natuurlijk product. Nederlandse imkers zorgen ervoor dat hun bijenkorven zich in schone, natuurlijke omgevingen bevinden, vrij van vervuiling en chemische bestrijdingsmiddelen. Het kopen van lokale biologische honing ondersteunt niet alleen de gezondheid van de consument, maar draagt ook bij aan de duurzaamheid van de lokale landbouw en het behoud van de bijenpopulatie. De honing van Bijenbaas heeft geen certificering die nodig is om hem biologisch te noemen. Wel is onze honing duurzaam, verantwoord en van Hollandse bodem.  Bekijk hier onze producten. 

Biologische honing van de imker

Het kopen van biologische honing rechtstreeks van een imker heeft vele voordelen. Ten eerste krijg je de garantie dat de honing vers en puur is. Veel imkers bieden hun honing rechtstreeks aan de consument aan via boerenmarkten, lokale winkels of hun eigen boerderijwinkels. Daarnaast kun je vaak meer te weten komen over het productieproces en de bijen, wat een educatieve ervaring kan zijn. Het ondersteunt ook de lokale economie en helpt bij het behoud van traditionele bijenteeltpraktijken. Imkers zijn vaak gepassioneerd over hun werk en delen graag hun kennis en ervaring met klanten. Al onze honing komt rechtstreeks van de imker en wij werken met verschillende lokale biologische imkers door het hele land. 

Natuurlijke honing waar te koop?

De duurzame en verantwoorde honing van Bijenbaas is te koop in verschillende fysieke winkels door heel Nederland. Bekijk hier onze verkooppunten. Hiernaast hebben wij ook een webshop waar je onze Hollandse honing kunt bestellen. 

FAQ

Biologische honing wordt geproduceerd zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, synthetische toevoegingen en genetisch gemodificeerde gewassen. Conventionele honing kan deze stoffen wel bevatten.

Ja, biologische honingproductie ondersteunt duurzame landbouwpraktijken en draagt bij aan het behoud van een gezonde bijenpopulatie en een schone omgeving.

Zoek naar het EU-biologisch keurmerk of andere erkende biologische certificeringen op de verpakking. Deze certificeringen garanderen dat de honing voldoet aan de biologische normen.

Ja, biologische honing is een uitstekende natuurlijke zoetstof voor allerlei gerechten, van bakrecepten tot dressings en marinades.

De productie van biologische honing is arbeidsintensiever en vereist strikte naleving van biologische normen, wat de kosten verhoogt. Daarnaast ondersteunt het kopen van biologische honing duurzame landbouw en milieuvriendelijke praktijken.

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel hem dan via onze contactpagina en we zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden!