fbpx

Column Bijenbaas Wouter: waarom we doen wat we doen

Column Wouter Bijenbaas

Waarom doen wij wat we doen en wat is precies het nut van onze bijenbusiness? Een column van bijenbaas Wouter:

Bijen spelen een essentiële rol in ons ecosysteem en zijn van cruciaal belang in de strijd tegen klimaatverandering.

Bijen zijn belangrijke bestuivers. Ongeveer 75% van de gewassen die we verbouwen, is afhankelijk van bestuiving door insecten, en bijen spelen hier de grootste rol in. Het verlies van bijen zou leiden tot een drastische afname van voedselproductie en biodiversiteit.

Gezonde ecosystemen met een hoge biodiversiteit zijn veerkrachtiger tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte, overstromingen en extreme temperaturen. Grootschalige monoculturen en het gebruik van pesticiden daarentegen hebben een desastreus effect op bijenpopulaties.

Gelukkig maken bijen honing. Honing is niet alleen een natuurlijk product, maar het biedt ook economische waarde die ingezet kan worden om natuurbehoud te ondersteunen. Bijenhouderij zorgt voor een directe verbinding tussen bijen, biodiversiteit en duurzame opbrengsten.

De productie en verkoop van honing kunnen zo bijdragen aan het creëren en onderhouden van natuurlijke bosgebieden. Deze bossen zijn van vitaal belang voor het opslaan van CO2, het tegengaan van bodemerosie en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Honing kan dus een financieringsbron zijn voor duurzaam bosbeheer, wat op zijn beurt weer goed is voor de CO2-opslag.

Nog mooier wordt als we niet alleen investeren in natuurlijke bossen maar ook in het creëren van voedselbossen. Of zo je wilt: in regeneratieve landbouw.
Voedselbossen zijn een bron van biodiversiteit, van gezonde producten en hebben bovendien een grote capaciteit voor CO2-opslag. Door onze bijenhouderij in combinatie met de aanleg van voedselbossen, dragen we bij aan de vermindering van broeikasgassen en bouwen we natuurlijke CO2-reservoirs op.

Bijen kunnen worden gezien als indicatorsoort. Dit betekent dat ze een vroege waarschuwing geven over de gezondheid van het ecosysteem. Als het slecht gaat met de bijen, duidt dit vaak op bredere ecologische problemen zoals vervuiling, pesticidengebruik of verlies van biodiversiteit.

Als al onze activiteiten zijn gericht op het beschermen van bijen, zoals het verminderen van pesticiden of het herstellen van habitats, zien we een bredere verbetering van het ecosysteem. Dit komt doordat de maatregelen die goed zijn voor bijen, ook gunstig zijn voor andere soorten en de gezondheid van de natuur als geheel.

Zelf ook wat doen?

🐝 Bescherm de biodiversiteit. Zorg voor een gezonde mix van gewassen, bloemen en planten, zodat bijen kunnen floreren.

🐝 Ondersteun lokale bijenhouders en honingproducenten. Dit helpt niet alleen bij het behoud van bijen, maar ook bij de bescherming van natuurgebieden. Koop hier een potje Bijenbaas honing en draag bij.

🐝 Investeer (tijd of geld) in voedselbossen en natuurherstelprojecten. Dit zorgt voor biodiversiteit, duurzame CO2-opslag en verbetert de ecologische gezondheid op lange termijn.

Column Wouter Bijenbaas

Bijenbaas

Doe mee

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, honingoogsten en activiteiten voor behoud van bijen en natuur.

We gaan je geen spam sturen. Wel af en toe een bericht waar je hopelijk wat aan hebt, of een vraag. Of de aankondiging van de gratis zaadmix-actie. Of informatie over  de oogst van een bijzonder soort honing, die beperkt beschikbaar is en alleen aan deelnemers aangeboden wordt .

Leuk dat je meedoet! Je aanmelding lijkt gelukt.