Pak je een pot gekristalliseerde honing uit je voorraadkast? Dat is onhandig, maar wél een heel goed teken. We leggen je graag uit waarom en hoe je de honing weer snel vloeibaar maakt.
Kristalliseren van honing: een natuurlijk proces
Alle pure, echte honing zal op een bepaald moment kristalliseren. Dit betekent dat gekristalliseerde honing dus eigenlijk juist een goed teken is. Het laat zien dat de inhoud van het potje puur en alleen uit honing bestaat en dus niet is vermengd met bijvoorbeeld suikersiroop. Hoe snel honing kristalliseert, hangt af van verschillende factoren.
Een van de belangrijkste is nectar en de verhouding tussen de suikers glucose en fructose daarin. Wanneer de bijen de nectar vooral van bloemen als koolzaad en zonnebloemen hebben gehaald, bevat de nectar in verhouding veel glucose. Veel glucose zorgt voor snellere kristallisatie. Soms al wanneer het nog maar net in het potje zit. Dit is de reden dat we bij Bijenbaas crèmehoning daarvan maken. Door de honing lang en gecontroleerd te roeren, dikt het in tot een soort smeuïge honingpasta.
Halen de bijen hun nectar van bijvoorbeeld acacia of kastanje, dan bevat het veel fructose en zal het een stuk langzamer of bijna niet kristalliseren. Naast de verhouding tussen glucose en fructose zijn bijvoorbeeld het vochtgehalte, het wel en niet filteren van de honing, en de temperatuur van belang:
- Bij een temperatuur onder de 10°C vertraagt het kristallisatieproces, maar de honing kan wel dik en hard worden
- Bij temperaturen tussen 10-15°C zal de honing sneller kristalliseren.
- Bij een temperatuur rond de 20°C verloopt de kristallisatie trager.
- Bij hogere temperaturen vanaf 25°C blijft de honing langer vloeibaar, omdat de suikerkristallen moeilijker kunnen vormen.
Gekristalliseerde honing vloeibaar maken
Een luchtdichte, droge bewaarplek rond 20°C is de beste manier om te voorkomen dat honing gaat kristalliseren. Wil je gekristalliseerde honing weer vloeibaar maken? Dat kun je doen door hem te verwarmen. Doe dat niet boven de 40°C want dan gaan de gezonde eigenschappen verloren. Een optie is bijvoorbeeld om een pannetje of kommetje met warm water neer te zetten en de pot honing daar in te zetten. Ververs het warme water eventueel een paar keer en roer door de honing. Het potje een tijdje in de zon of op de verwarming zetten is ook een optie. Genieten maar!