Een tropische verrassing: deze ‘fermented hot honey’. Fermenteren wint aan populariteit de laatste jaren vanwege de gezonde eigenschap én het langer bewaren van voedsel, want verspillen is natuurlijk zonde! Tijdens het fermenteren zorgen schimmels, gisten en bacteriën ervoor dat de ingrediënten langer houdbaar blijven en ontzettend veel smaak ontwikkelen. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld zuurkool, kimchi, desembrood en kombucha (gefermenteerde thee). Voordeel van gefermenteerd eten en drinken zijn de gezonde bacteriën (levende culturen) die waanzinnig werk doen in je darmen. Elke dag een portie gefermenteerd eten is een boost voor je immuunsysteem!
Honing leent zich ook perfect voor fermentatie. Fermented honey wordt onder andere ingezet vanwege de beautyvoordelen, maar het is ook een heerlijke toevoeging in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan het fermenteren van cranberries of knoflook in honing. In deze fermented hot honey vind je de heerlijke combinatie van ananas met de spicy Madame Jeanette.
Ingrediënten
- 200 g acaciahoning (gebruik altijd rauwe honing!)
- 100 g verse ananas (in stukjes)
- 1 Madame Jeanette (zaadlijst verwijderd en in smalle plakjes gesneden)
Doe de ingrediënten in een schone glazen (weck)pot. Kook de glazen pot voor de zekerheid voor het fermenteren uit met heet water, zodat je zeker weet dat de pot goed schoon is. Schrijf de datum op de pot en controleer de inhoud dagelijks, zowel om de smaak te testen als voor het vrijlaten van luchtbellen. Wanneer de textuur van de hot honey verandert, weet je dat er fermentatie plaatsvindt. De honing krijgt een waterige textuur.
Bewaar de pot uit direct zonlicht. Wanneer je tevreden bent over de smaak, kun je het in de koelkast zetten en lang bewaren. Optioneel kun je het mengsel nog splitsen en de helft van de vloeistof filteren voor een lichtere smaak. Het deel met de stukjes ananas en peper laat je langzaam verder fermenteren in de koelkast.
Je kunt de fermented hot honey gebruiken in een Margarita, als saladedressing, donutvulling of als een dipsaus (doe bijvoorbeeld wat ananas en peper in een blender met koriander, ui, citroensap en knoflook).