Bijenwas wordt al eeuwenlang door mensen gebruikt voor allerlei toepassingen. Denk aan gebruik in huidverzorgingsproducten en cosmetica, voor kaarsen, in bijenwasdoeken, als behandeling voor hout en leer en voor medicijnen. Een veelzijdig product dus! Toch vind je dit ‘bij-product’ niet in onze Bijenbaas webshop. Wat doen we er dan wel mee? We leggen het uit!
Wat is bijenwas?
Een bijenkast bestaat uit verschillende elementen. Onderin heb je de broedkamers, met raten waar de koningin haar eitjes in legt, maar waar ook bijvoorbeeld voedsel zoals stuifmeel wordt verzameld. Wanneer we richting de zomer gaan, groeien de bijenvolkjes enorm hard. Er is volop eten te verzamelen en om te voorkomen dat de bijenkast te klein wordt voor het groeiende volk, worden er lagen bovenop gezet. Dit zijn de honingkamers. Op de ramen in deze bovenste lagen, vind je enkel honing, omdat de koningin in de onderste broedkamer blijft. De bovenste ramen zijn dus ook de ramen waaruit we de honing oogsten. Die honing ligt opgeslagen in de zeshoekige cellen op de honingramen. Deze ‘raten’ maken de bijen helemaal zelf met bijenwas.
Bijenwas is een natuurlijke was die honingbijen zelf produceren. Jonge werkbijen (tussen de 12 en 18 dagen oud) scheiden deze was uit via speciale klieren aan de onderkant van hun achterlijf. De was komt in de vorm van kleine schilfers naar buiten en wordt vervolgens door de bijen gekauwd en bewerkt tot het flexibel genoeg is om raten te bouwen. De zeshoekige cellenstructuur van de honingraat is een efficiënt ontwerp, omdat het maximale opslagruimte biedt met een minimale hoeveelheid was. De raten worden gebruikt om honing, stuifmeel en broed (eitjes, larven en poppen) op te slaan.
Gerecyclede plaatjes van bijenwas
Wanneer een honingraam helemaal vol zit en de cellen door de bijen zijn verzegeld, kunnen we de honing uit zo’n raam oogsten. We doen dat door middel van koudslingeren. De honingramen gaan in een enorme centrifuge en door de kracht van het ronddraaien, ‘slingert’ de honing uit de cellen. Wat we overhouden zijn de houten ramen met de lege cellen van bijenwas. Deze bijenwas smelten we om en zuiveren we. We laten hier dunne plaatjes van maken met een voorgedrukte zeshoekige structuur. Deze plaatjes passen precies in de houten ramen. Op deze manier recyclen we de bijenwas en geven we het terug aan de bijen. Dit helpt de bijen vervolgens om sneller en efficiënter een stevige honingraat te bouwen.
Volg ons op Instagram of Facebook voor video’s van onder meer het honingslingeren en het voorbereiden van de honingramen.