Zoek de verschillen! Want juist dan heb grote kans dat je pure, ongemengde honing (tip: lees hier over het onderzoek naar nephoning) te pakken hebt. Van bijna witte crèmehoning, tot lichtgele transparante acaciahoning of een diepbruine bloemenhoning. Er zijn ontzettend veel verschillende honingsoorten. Maar hoe ontstaan die verschillen eigenlijk? Hoe maakt een bij verschillende soorten honing? We leggen het graag uit!
Verschillende honingsoorten maken: zo doen bijen dat
Sta je voor het honingschap in de gemiddelde supermarkt, dan zul je ontdekken dat veel van die honing éxact dezelfde goudgele kleur heeft. Het heeft ook bijna allemaal dezelfde kleur en smaak. Dat komt omdat de meeste goedkope honing in grote hoeveelheden wordt gemengd en zelfs verdund (met siroop) om die consistente geur, kleur en smaak te krijgen. Super zonde! Want houd je het natuurlijk, dan is ieder potje honing uniek. Net als bijvoorbeeld wijn, koffie, chocolade en olijfolie hun eigen smaakprofiel hebben afhankelijk van waar het product vandaan komt, is dat met (pure) honing net zo. Bijen maken dus niet bewust verschillende honingsoorten. Ze ontstaan door het gebied waar de bijen hun nectar vandaan halen. Welke bloemen en planten bloeien daar? En in welke seizoen hebben de bijen de nectar verzameld? Zo smaakt en kleurt de honing van nectar die in de lente is verzameld, heel anders dan de honing uit de herfst, ook al wordt de honing uit dezelfde bijenkast gehaald.
Acaciahoning, bloemenhoning of crèmehoning
Bij Bijenbaas hebben we 3 verschillende soorten honing in het assortiment. De acaciahoning is lichtgeel van kleur en bijna transparant. Het smaakt heel mild en kristalliseert vrijwel nooit. De crèmehoning maken we van bloemenhoning die uit gebieden met veel koolzaad komt. Koolzaadhoning kristalliseert heel snel, door deze honing heel lang te roeren bij lage temperatuur dikt het in. Deze honing is vaak bijna witgeel tot geel van kleur en heel smeuïg. De bloemenhoning is vloeibaar en kan allerlei verschillende kleuren hebben afhankelijk van het seizoen en de locatie van de bijenkasten. Van goudgeel of oranjeachtig tot donkerbruin. Wil je weten waar jouw Bijenbaas honing vandaan komt en hoe deze aan zijn kleur en smaak komt? Controleer dan de code op het deksel via de Track & Trace pagina.
Pollenkaart: zo herken je verschillende honingsoorten
Oplettende imkers kunnen van tevoren al zien welke soorten nectar de kast in komen. Bijen verzamelen namelijk ook ‘stuifmeelklompjes’ (pollen) aan hun pootjes. Dit stuifmeel slaan ze op in de cellen op de bijenraat en is hun energiebron. Stuifmeel levert namelijk veel eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen op. Alle bloemen en planten hebben andere kleuren stuifmeel. Zie je de bijen met fel oranje stuifmeelklompjes vliegen, dan is de kans groot dat er een veld met paardenbloemen in de buurt bloeit. Klik hier om zo’n pollenkaart te bekijken.
Wil je zelf de verschillende testen? Ga direct naar de webshop of shop Bijenbaas honing bij een verkooppunt bij jou in de buurt!
Stuifmeelkaart uit het boek ‘Honing’ van Amy Newsome
Een bij met stuifmeelklompje en een bijenraat met verschillende kleuren stuifmeel opgeslagen in de cellen.