Honing, dat ooit symbool stond voor puurheid en natuur, wordt wereldwijd steeds vaker vervalst. De omvang van deze fraude is zo groot dat de World Beekeeping Awards heeft besloten volgend jaar geen prijzen meer uit te reiken voor honing, dat meldt The Guardian. De organisatie, de Internationale Federatie van Imkersverenigingen, Apimondia, noemt het een noodzakelijke stap omdat het onmogelijk is om honing volledig te testen op vervalsing.
World Beekeeping Awards
De World Beekeeping Awards zullen volgend jaar geen prijs voor de categorie honing uitreiken, vanwege waarschuwingen over grootschalige fraude in de wereldwijde toeleveringsketen. Apimondia zegt dat honing uit de hele wereld zal worden tentoongesteld op het congres in Denemarken, maar dat er voor het eerst geen prijzen voor het product worden uitgereikt.
De prijzen worden normaal gesproken om de twee jaar uitgereikt tijdens het congres, dat duizenden imkers, wetenschappers en vertegenwoordigers uit de industrie trekt. De awards hebben ook andere categorieën dan honing zelf, zoals bijenwas en mede, die volgend jaar nog wel beoordeeld worden.
Grootschalige honingfraude
Jeff Pettis, de voorzitter van de Apimondia, benadrukt dat er wijdverspreide vervalsing is bij goedkopere commerciële honing. Fraude kan op elk punt in de toeleveringsketen plaatsvinden, waarbij veel importeurs en verkopers onbewust nephoning verhandelen.
De fraude begint vaak met het aanlengen van echte honing met goedkope suikersiroop. Dit proces maakt het lastig om onderscheid te maken tussen echte en neppe honing. Ondanks tests om vervalsing te detecteren, weten fraudeurs deze methoden te omzeilen. Zo bleek uit een EU-onderzoek dat 46%, bijna de helft van de geïmporteerde honingproducten verdacht werd van fraude.
Een recent onderzoek van de Europese Unie en Keuringsdienst van Waarde bracht aan het licht dat bijna de helft van de geïmporteerde honing verdacht is van fraude. Dit betekent dat wat we kopen misschien helemaal geen echte honing is.
Lees ook het artikel over de spraakmakende aflevering van Keuringsdienst van Waarde over honing.
Koop lokaal
China, de grootste honingproducent ter wereld, wordt vaak genoemd in verband met vervalste honing. In 2023 werden bijvoorbeeld 24 van de 25 onderzochte honingpotten in Britse supermarkten verdacht van vervalsing.
Het vervalsen van honing heeft grote gevolgen voor imkers. Veel kleine, lokale producenten kunnen niet concurreren met de lage prijzen van vervalste honing. Daarnaast wordt het vertrouwen van consumenten geschaad. Experts raden aan om lokale honing te kopen, omdat het risico op vervalsing daarbij een stuk lager ligt. Imkers staan vaak met hun naam achter hun producten, wat meer zekerheid biedt.
Jeff Pettis pleit voor strengere controles en betere testmethoden. Ook wordt gepleit voor duidelijke etikettering, zodat consumenten weten waar hun honing vandaan komt. “Alleen met meer transparantie en actie kunnen we deze fraude stoppen,” zegt Pettis.
Voor liefhebbers van honing is de boodschap helder: koop lokaal, steun je imkers en wees kritisch bij het kiezen van honing in de supermarkt. Zo help je mee om echte honing te beschermen.
Meer weten?
Wij houden van transparant! Daarom vind je op het deksel van elke pot Bijenbaas honing een code om de herkomst van jouw honing te achterhalen op onze Track & Trace pagina.
Weten hoe je echte honing van nephoning kunt onderscheiden? Lees het artikel Nephoning of echte honing? Zo herken je honing uit een laboratorium.
Echte honing kopen? Bekijk de verkooppunten of bestel jouw rauwe, lokale honing hier.
Echte honing verschilt per seizoen van kleur, geur en smaak en zal op den duur kristalliseren.