fbpx

HET HOE EN WAAROM

Over bijen, honing en de liefde voor een hobby

WAAROM BIJEN HOUDEN
Je kijkt eens achterom en bedenkt waar je als kind lol in had. In mijn geval: erop uit trekken in de natuur, vogels kijken, insecten bestuderen en vooral buiten zijn.

Toen ik eigenlijk moest studeren, werd ik houthakker in Zweden op een biologische boerderij. Daarna begon het serieuze leven en werkte ik als ondernemer jaren in management en consultancy. 

Goed en eerlijk eten en drinken speelde altijd een grote rol, zowel zakelijk – als horeca ondernemer – als thuis. Niks mooier dan een weekend slow cooking met mooie producten.

Niemand kan om de berichten heen over bedreigde bijen, van TED, tot Netflix, teruglopende biodiversiteit, en druk op de natuur in het algemeen. Zelfs de overheid heeft een Nationale Bijenstrategie

Ook honing komt nog wel eens in het nieuws. Helaas meestal negatief. Gemiddeld kopen we in Nederland Chinese nephoning die de markt overspoelt. Of daar veel bloemen en bijen aan te pas zijn gekomen is maar de vraag. Op Netflix staat daar een mooie documentaire over in de serie Rotten. Over sjoemelvoedsel in het algemeen is gelukkig ook veel te doen. 

Een goed moment dus om van bijenhouden als hobby een serieuze bezigheid te maken en veel bewuster te kijken naar hoe we kunnen bijdragen aan een gezonde diverse natuur en aan eerlijke, Nederlandse honing, die terug te leiden is naar de bron. 

Honing die zo uit de raat de pot in gaat. Niet gemengd, niet verwarmd, niet gefilterd. Alleen gezeefd. De crème honing ondergaat geen andere behandeling dan roeren. Heel lang roeren.

Na veel tijd in kantoren, vergaderkamers en achter laptops is het – letterlijk – een verademing een groot deel van mijn tijd buiten te kunnen zijn. Buiten spelen noem ik dat. Tegelijkertijd komen veel van de dingen die ik heb geleerd over hoe je een bedrijf moet opzetten en hoe je dit met zo min mogelijk verspilling kan runnen, nu goed van pas.

Bijenvolken zelf zijn overigens verrassend doeltreffend en kunnen als voorbeeld dienen voor hoe organisaties efficiënt en effectief georganiseerd kunnen worden.

Zoals ik zei: soms past het allemaal als een puzzel in elkaar en leidt buiten spelen tot de lekkerste honing van Nederland en tot een bijdrage aan de natuur en het behoud van bijen. 

HOE

  • We houden bijen in natuurgebieden, gebruiken geen chemische middelen en houden onze bijen weg van plekken waar met chemische gewasbescherming gewerkt wordt.
  • De bijenbazen werken puur biologisch. Ze laten hun bijen zo veel mogelijk met rust zodat ze hun natuurlijke gang kunnen gaan (“non-invasive beekeeping”). Ze vermijden onnatuurlijke producten zoals kunstwas. De bijen maken hun eigen was, en mogen die houden. Kaarsen maken vinden we niks.
  • Om zeker te zijn dat er voldoende ruimte en natuur is verwerven we voor elke verkochte pot honing een vierkante meter natuurgebied. Door dat op verschillende provincies te doen kunnen we lokale honing verkopen. Het liefst in de provincie waar hij vandaan komt.
  • Omdat we ook het liefst de verpakking willen recyclen: wie met zijn lege Bijenbaas pot naar de winkel in Utrecht komt, kan hem daar laten vullen, of omruilen voor een volle. Dan hoeven we de pot ook niet in rekening te brengen

Overboeicop 19
4145 NN Schoonrewoerd
(06) 25 52 11 16
info@bijenbaas.nl

Heeft u een vraag of opmerking?