fbpx

OVER BIJENBAAS

Hoe het allemaal begon

WAAROM BIJEN HOUDEN
Je kijkt eens achterom en bedenkt waar je als kind lol in had. In mijn geval: erop uit trekken in de natuur, vogels kijken, insecten bestuderen en vooral buiten zijn.

Toen ik eigenlijk moest studeren, werd ik houthakker in Zweden op een biologische boerderij. Daarna begon het serieuze leven en werkte ik als ondernemer jaren in management en consultancy. 

Goed en eerlijk eten en drinken speelde altijd een grote rol, zowel zakelijk – als horeca ondernemer – als thuis. Niks mooier dan een weekend slow cooking met mooie producten.

Niemand kan om de berichten heen over bedreigde bijen, van TED, tot Netflix, teruglopende biodiversiteit, en druk op de natuur in het algemeen. Zelfs de overheid heeft een Nationale Bijenstrategie.

Ook honing komt nog wel eens in het nieuws. Helaas meestal negatief. Gemiddeld kopen we in Nederland Chinese nephoning die de markt overspoelt. Of daar veel bloemen en bijen aan te pas zijn gekomen is maar de vraag. Op Netflix staat daar een mooie documentaire over in de serie Rotten. Over sjoemelvoedsel in het algemeen is gelukkig ook veel te doen. 

Een goed moment dus om van bijenhouden als hobby een serieuze bezigheid te maken en veel bewuster te kijken naar hoe we kunnen bijdragen aan een gezonde diverse natuur en aan eerlijke, Nederlandse honing, die terug te leiden is naar de bron. 

Honing die zo uit de raat de pot in gaat. Niet gemengd, niet verwarmd, niet gefilterd. Alleen gezeefd. De crème honing ondergaat geen andere behandeling dan roeren. Heel lang roeren.

Bijenbaas is een social enterprise. Ons doel is bij te dragen aan duurzame ontwikkeling. Samen met andere bedrijven en overheden zetten we ons in voor “prosperity for people and the planet”. Verschillende van de door de Verenigde Naties gedefinieerde Sustainable Development Goals (SDG’s) passen precies bij waar wij voor staan: Het bevorderen van Biodiversiteit, de actie om klimaatverandering tegen te gaan, verantwoorde productie en consumptie en het bestrijden van armoede.
 
 
Voorbeelden van hoe we dit als imkers doen zijn:
 
  • Het creëren en in stand houden van natuurgebieden uit de opbrengst van de honing
  • Het planten van bossen
  • Het werken met minder bedeelden in binnen- en buitenland
  • Het aanbieden van puur natuurlijke honing uit de vrije natuur, zonder bestrijdingsmiddelen
  • Het streven na circulariteit in ons bedrijf (en daarmee vermijden van afval stromen)
  • Het commitment om onder geen beding nieuw plastic te introduceren

Zoals ik zei: soms past het allemaal als een puzzel in elkaar en leidt buiten spelen tot de lekkerste honing van Nederland en tot een bijdrage aan de natuur en het behoud van bijen. 

HOE

  • We houden bijen in natuurgebieden, gebruiken geen chemische middelen en houden onze bijen weg van plekken waar met chemische gewasbescherming gewerkt wordt.
  • De bijenbazen werken puur biologisch. Ze laten hun bijen zo veel mogelijk met rust zodat ze hun natuurlijke gang kunnen gaan (“non-invasive beekeeping”). Ze vermijden onnatuurlijke producten zoals kunstwas. De bijen maken hun eigen was, en mogen die houden. Kaarsen maken vinden we niks.
  • Om zeker te zijn dat er voldoende ruimte en natuur is verwerven we voor elke verkochte pot honing een vierkante meter natuurgebied. Door dat op verschillende provincies te doen kunnen we lokale honing verkopen. Het liefst in de provincie waar hij vandaan komt.

Overboeicop 19
4145 NN Schoonrewoerd
(06) 25 52 11 16
info@bijenbaas.nl

Heeft u een vraag of opmerking?