fbpx

Track and Trace

Waar komt mijn honing vandaan?

bijenbaas-assortiment-bloemenhoning

Op de deksel van iedere pot Bijenbaas honing vindt u een unieke Track and Trace code. Door de code hieronder in te voeren kunt u de herkomst van de honing achterhalen.

Gefeliciteerd met de aankoop van dit bijzondere potje met honing uit de Nederlandse natuur. Je realiseert je waarschijnlijk nog niet dat je met deze aankoop de bijenvolken in Nederland helpt. Hoe zit dat dan? 

De bijenpopulatie is in de afgelopen jaren flink afgenomen. Dé oorzaak van bijensterfte is nog niet duidelijk, maar zeer waarschijnlijk spelen de afname van biodiversiteit, het gebruik van pesticiden en bijenziekten een rol. Je snapt dat niet alleen de bijensterfte het probleem is, maar daardoor ook het gebrek aan goede, eerlijke honing. De honing die je koopt in de supermarkt komt vrijwel nooit uit Nederland en is vaak bewerkt.  

 

Bijenbaas doet het anders

Wij winnen honing uit de Nederlandse natuur, en die honing wordt verwerkt door mensen die er om goede redenen mee bezig willen zijn. Bijenbaas houdt bijen in de Nederlandse natuur. We gebruiken geen schadelijke middelen en we brengen de bijen nooit naar fruittelers en andere kwekers die wel met chemische gewasbescherming werken. De bijen wonen in duurzame, houten kasten en we monitoren hun gezondheid voortdurend.

We reizen überhaupt niet met de bijenvolken, want dat verstoort en is daarom niet goed voor de gezondheid van onze bijen.

Elke pot honing is via de code op de deksel terug te leiden naar de lokale bijenbaas en naar de plek waar hij zijn bijen houdt. Vanuit de bijenraat gaat de honing direct het potje in. 

Om er zeker van te zijn dat er voldoende ruimte en natuur is voor onze bijen, verwerven we voor elke pot verkochte honing van Bijenbaas een vierkante meter natuurgebied. Omdat onze lokale bijenbazen verdeeld zijn over alle provincies van Nederland, kunnen we lokale honing verkopen. Het liefst zelfs in de provincie waar de honing het potje ingaat, zodat we niet te veel met de honing hoeven te slepen. 

De honing van Bijenbaas is duurzaam en verantwoord, zonder poespas. Honing zoals hij bedoeld is, lekker voor thuis op tafel en goed voor de bijen. 

Hoe wij werken

Geen chemische middelen

We houden bijen in natuurgebieden, gebruiken geen chemische middelen en houden onze bijen weg van plekken waar met chemische gewasbescherming gewerkt wordt.

Puur biologisch

De bijenbazen werken puur biologisch. Ze laten hun bijen zo veel mogelijk met rust zodat ze hun natuurlijke gang kunnen gaan (“non-invasive beekeeping”). Ze vermijden onnatuurlijke producten zoals kunstwas. De bijen maken hun eigen was, en mogen die houden. Kaarsen maken vinden we niks.

Natuurbehoud

Om zeker te zijn dat er voldoende ruimte en natuur is verwerven we voor elke verkochte pot honing een vierkante meter natuurgebied. Door dat op verschillende provincies te doen kunnen we lokale honing verkopen. Het liefst in de provincie waar hij vandaan komt.