Op een avond kwam dochter Lotte met de vraag: “Heb je al gehoord van de bijensterfte pap? Wat gaan we hieraan doen? Waarom gaan we niet zelf de bijen helpen? Dan ben je pas echt een baas!” Een Bijenbaas dus. Maar het imkervak is geen simpele hobby die je er even naast doet. Imkeren vraagt om flexibiliteit, een ongelofelijke passie, liefde en fascinatie voor natuur en dier. Je moet leren hoe de bijen communiceren en reageren, hoe je ze verzorgt en het volk gezond houdt, wanneer welke bomen en planten in de bloei staan en welke kleuren stuifmeelkorrels bij welke bloemen horen. Inmiddels hebben we een groot team gepassioneerde imkers klaarstaan om wekelijks alle bijenkasten door heel Nederland te controleren. Maar het verhaal begon met Bijenbaas Wouter:
“Je kijkt eens achterom en bedenkt waar je als kind lol in had. In mijn geval: erop uit trekken in de natuur, vogels kijken, insecten bestuderen en vooral buiten zijn. Toen ik eigenlijk moest studeren, werd ik houthakker in Zweden op een biologische boerderij. Daarna begon het serieuze leven en werkte ik jaren als ondernemer in management en consultancy. Goed en eerlijk eten en drinken speelde altijd een grote rol, zowel zakelijk – als horecaondernemer – als thuis. Niets is mooier dan een weekend slow cooking met mooie producten. Niemand kan om de berichten heen over bedreigde bijen, van TED, tot Netflix, teruglopende biodiversiteit, en druk op de natuur in het algemeen. Zelfs de overheid heeft een Nationale Bijenstrategie. Ook honing komt nog wel eens in het nieuws. Helaas meestal negatief. Gemiddeld kopen we in Nederland Chinese nephoning die de markt overspoelt. Of daar veel bloemen en bijen aan te pas zijn gekomen is maar de vraag. Op Netflix staat daar een mooie documentaire over in de serie Rotten en Keuringsdienst van Waarde deed er recentelijk nog uitgebreid onderzoek naar. Voor sjoemelvoedsel in het algemeen is gelukkig steeds meer aandacht. Een goed moment dus om van bijenhouden als hobby een serieuze bezigheid te maken en veel bewuster te kijken naar hoe we kunnen bijdragen aan een gezonde diverse natuur en aan eerlijke, Nederlandse honing, die terug te leiden is naar de bron. Honing die zo uit de raat de pot in gaat. Niet gemengd, niet verwarmd, niet gefilterd. Alleen gezeefd. Onze crèmehoning ondergaat geen andere behandeling dan roeren. Heel lang roeren.”
We houden bijen in natuurgebieden, gebruiken geen chemische middelen en houden onze bijen weg van plekken waar met chemische gewasbescherming gewerkt wordt.
De bijenbazen werken puur biologisch. Ze laten hun bijen zo veel mogelijk met rust zodat ze hun natuurlijke gang kunnen gaan (“non-invasive beekeeping”). Ze vermijden onnatuurlijke producten zoals kunstwas. De bijen maken hun eigen was, en mogen die houden. Kaarsen maken vinden we niks.
Om zeker te zijn dat er voldoende ruimte en natuur is verwerven we voor elke verkochte pot honing een vierkante meter natuurgebied. Door dat in verschillende provincies te doen, kunnen we lokale honing verkopen. Het liefst in de provincie waar de honing vandaan komt.
Bijenbaas houdt bijen in de natuur. We gebruiken geen schadelijke middelen en we brengen de bijen niet naar fruittelers en andere kwekers die wel met chemische gewasbescherming werken. We reizen überhaupt niet met de bijenkasten. De honing wordt ‘koudgeslingerd’ vanuit de bijenraat gaat vervolgens direct het potje in. Rauwe honing dus. Ongemengd en onverhit, zodat alle gezonde eigenschappen bewaard blijven. Op het deksel van iedere pot Bijenbaas honing staat een unieke Track and Trace code. Door de code hier in te voeren is de herkomst van de honing achterhalen.
© BIJENBAAS – Hollandse honing van BIJENBAAS – bijzonder eerlijk