fbpx

Recept: amaretto-ijs en met honing geroosterde vijgen

amaretto-ijs-vijgen-honing

Dit recept voor amaretto-ijs komt uit het boek ‘Honing’ van Amy Newsome.

Met honing geroosterde vijgen, maar ook met vijgen geroosterde honing, omdat de honing de smaak van de langzaam geroosterde vijgen opneemt. Door een deel van de vijgen een beetje grof te laten en met de amarettikruimels en een scheutje Disaronno door het mengsel te roeren, krijg je een heerlijk zomerse sundae.

Als het aankomt op ijs maken zonder te draaien zijn er ruwweg twee kampen. Het Mary Berry-kamp werkt met geklopte eiwitten, waar men in het Martha Stewart-kamp gecondenseerde melk gebruikt. Het eiwit creëert een makkelijk schepbaar ijs, waar de versie met gecondenseerde melk heerlijk romig wordt, maar wat lastiger schept. Beiden soorten zijn even lekker, vandaar dat ik in dit recept gekozen heb voor een romig en makkelijk schepbaar compromis dat je zo snel mogelijk kan eten.

Voor 1,5 liter

  • 8 vijgen
  • 100 g (appelbloesem)honing*
  • 50 g amarettikoekjes, plus extra voor erbij
  • 4 grote eieren, gescheiden
  • 100 g superfijne kristalsuiker
  • 350 ml double cream of slagroom
  • 50 ml gecondenseerde melk
  • 4 el Disaronno

Verhit de oven tot 160 °C.

Snijd de vijgen in kwarten, leg ze naast elkaar op een bakplaat en
besprenkel ze met de helft van de honing. Zet ze ongeveer 10 minuten
in de oven, terwijl je ze goed in de gaten houdt, tot de honing donker
begint te worden en de randjes net gekaramelliseerd zijn. Laat ze even
afkoelen.

Pulseer of sla intussen de koekjes tot fijne kruimels en zet ze even
opzij. Klop de eiwitten met de suiker in een kom tot er zachte punten
op blijven staan, en doe hetzelfde met de room en de gecondenseerde
melk in een andere kom. Meng de resterende honing met de eidooiers
en de Disaronno.

Snijd de helft van de vijgen in grove stukjes, en plet de rest met de zijkant
van je mes tot pulp. Roer de stukjes vijg, de pulp en de honing van
de plaat door het dooiermengsel.

Spatel eerst het dooiermengsel en vervolgens de geklopte eiwitten door
de geklopte room. Roer de amarettikruimels er voorzichtig door om een
soort gemarmerd effect te creëren. Giet het mengsel in een diepvriesbak
met deksel en zet hem minstens 6 uur in de vriezer.

Garneer het amaretto-ijs desgewenst met wat extra verkruimelde amarettikoekjes.

* Appelbloesemhoning wordt geoogst uit bijenkasten in appelboomgaarden. De bijen vergroten de fruitopbrengst door hun bestuiving. De honing is subtiel, fruitig en fris, licht van kleur en meestal vloeibaar. Gaat goed samen met verse, milde kaassoorten en desserts.

Bijenbaas

Doe mee

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, honingoogsten en activiteiten voor behoud van bijen en natuur.

We gaan je geen spam sturen. Wel af en toe een bericht waar je hopelijk wat aan hebt, of een vraag. Of de aankondiging van de gratis zaadmix-actie. Of informatie over  de oogst van een bijzonder soort honing, die beperkt beschikbaar is en alleen aan deelnemers aangeboden wordt .

Leuk dat je meedoet! Je aanmelding lijkt gelukt.