fbpx

Bestrijdingsmiddelen worden verboden

Drie veelgebruikte bestrijdingsmiddelen in de landbouw die schadelijk zijn voor hommels, wilde bijen en honingbijen worden verboden in de EU. Daarover zijn de 28 lidstaten het in Brussel eens geworden. Nederland stemde voor het verbod op deze zogeheten neonicotinoïden.

Het gaat om de middelen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam, waarvoor sinds 2013 al beperkingen gelden. Gebruik in kassen blijft toegestaan, zoals Nederland graag wilde. Het buitenverbod treedt aan het eind van het jaar in.

Bijen zijn onmisbaar bij de bestuiving van gewassen en deze middelen vormen daarmee een gevaar voor de biodiversiteit, zo lichtte landbouwminister Carola Schouten eerder in de Tweede Kamer haar positie toe.

Greenpeace maande de lidstaten eerder al over te gaan tot een verbod om een ”rampzalige daling van de bijenpopulatie te voorkomen”. Grote landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland spraken zich al eerder uit voor een verbod.

Eerder luidden onderzoekers van onder meer natuurhistorisch museum in Naturalis al de noodklok. Van de meer dan 350 soorten wilde bijen in Nederland, neemt de helft in aantal af, blijkt uit onderzoek. 

Inmiddels is duidelijk dat er nog wel het een en ander af te dingen is aan het verbod. Onder druk van de industrie en overheden is de EU van plan om het verbod af te zwakken zodat er maar drie middelen verboden worden en een hele groep vergelijkbare, en net zo gevaarlijke middelen niet. Dit uitgelekte plan kan je hier bekijken.

Bijenbaas

Doe mee

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, honingoogsten en activiteiten voor behoud van bijen en natuur.

We gaan je geen spam sturen. Wel af en toe een bericht waar je hopelijk wat aan hebt, of een vraag. Of de aankondiging van de gratis zaadmix-actie. Of informatie over  de oogst van een bijzonder soort honing, die beperkt beschikbaar is en alleen aan deelnemers aangeboden wordt .

Leuk dat je meedoet! Je aanmelding lijkt gelukt.