fbpx

Hoge temperaturen tijdens nazomer halen voorjaarsbijen nu al uit winterslaap

Het nazomerweer van 2018 heeft ervoor gezorgd dat bijen die normaal gesproken in het voorjaar actief zijn, wakker zijn geworden uit hun winterslaap, meldt Nature Today.

Nature Today  baseert zich op cijfers van Waarneming.nlen het archief van EIS, het European Invertebrate Survey kenniscentrum. Uit die cijfers blijkt dat het aantal waarnemingen van voorjaarsbijen sinds 1997 toeneemt. 

Vanaf dat jaar gaat het om een enkele waarneming in de herfst per jaar, maar dit jaar ligt het aantal waarnemingen al op negentien. Het aantal bijen dat tijdens een waarneming wordt gezien neemt ook toe. In Hulst werden veertig goudpootzandbijen tegelijk gezien.

De soorten die nu rondvliegen, maar dat normaal gesproken in het voorjaar doen, zijn de asbij, goudpootzandbij, meidoornzandbij, roodgatje, viltvlekzandbij en vosje. Normaal gesproken blijven volwassen bijen in een broedcel om daar de winter te overleven. Als de temperatuur in het voorjaar oploopt, komen ze daar pas weer uit.

Volgens Nature Today zijn de hoge temperaturen niet de enige reden dat de voorjaarsbijen nu al rondvliegen. “Dan zouden we dit fenomeen in de afgelopen jaren ook al in deze mate hebben kunnen zien”, schrijft de website.

Een verklaring voor het ontwaken van verschillende soorten bijen zou kunnen zijn dat sommige bijen eerst kou nodig hebben om wakker te kunnen worden uit hun winterslaap. In september was er een periode waarbij de minimumtemperatuur op 5 graden lag. Van rosse metselbijen is bekend dat ze zo’n koude periode nodig hebben en het zou kunnen dat zandbijen die ook nodig hebben.