Er zijn verschillende schrijvers en dichters die zich bijen bezig hielden, of zelf imker waren. De bekendste zijn misschien wel Vergilius en vooral Tolstoj.
Als je even niets te doen hebt, kan je zijn bekende roman Oorlog en Vrede ter hand nemen. Daar moet je wel even voor gaan zitten, maar na 1600 pagina’s heb je wel een van de toppers van de Russische literatuur gelezen.
Oorlog en Vrede is in de eerste plaats een historische roman die zich afspeelt tijdens de oorlogen die Rusland met Napoleon voerde, aan het begin van de negentiende eeuw. In Rusland regeert Tsaar Alexander I. Vanwege zijn hulp aan de Oostenrijkse keizer, valt Napoleon, die in oorlog was met Oostenrijk, ook Rusland binnen, neemt zelfs Moskou in, en verliest uiteindelijk een groot deel van zijn “grande armée” in de Russische winter.
Tolstoj schreef niet niet alleen een historische roman, maar ook een liefdesroman, een societyroman, een familieroman, een bildungsroman en een psychologische roman. Tegen de achtergrond van de oorlog krijg je alles mee van het alledaagse leven van de adellijke families Rostov en Bolkonski, met hun liederlijke feesten, hun jachtpartijen, hun liefdesgeschiedenissen, en hun intriges en verraad.
Tolstoj was zo verzot op het imkeren dat zijn vrouw zich af vroeg of hij wel helemaal goed bij zijn hoofd was. Op zijn landgoed Jasjana waren de bijenkorven het middelpunt van zijn universum, en zijn boeken zijn doorspekt met bijenvergelijkingen, of het nu gaat over de drukte die vooraf gaat aan een veldslag, of het verlaten Moskou waar Napoleon binnen trekt, en dat hij beschrijft als ‘een afstervende, van zijn koningin beroofde bijenkorf’.
Ook voor de grotere vragen van het leven komen de bijen van pas. Of dingen überhaupt een doel hebben, en of dat doel verborgen is, of objectief of subjectief bespreekt Tolstoj niet alleen aan de hand van historische personen, hun acties, en de oorlogen die ze voeren, maar ook – uiteraard – naar aanleiding van de bij. Een kind dat gestoken is zegt dat het doel van bijen is mensen te steken. Een dichter die bewonderend naar de bij kijkt die honing uit bloemkelken zuigt zegt dat het doel van bijen is het aroma van bloemen in te drinken. Een imker die weet dat een bij stuifmeel verzamelt en het naar de korf brengt vindt dat het doel van de bijen is honing te verzamelen. Een botanicus die bijen stuifmeel op stampers ziet overbrengen meent dat bevruchting van bloemen het doel van de bij is.
Verwacht geen antwoorden, wel veel leesplezier.