fbpx
kwarktaart met honing

Opgestijfde kwarktaart met honing en yoghurt van Ottolenghi

Dat honing geweldig combineert met kaas, met yoghurt, met tijm bewijst de heerlijk kwarktaart  met honing van Ottolenghi.
Een mooi klusje voor een zonnige middag. Het is geen moeilijk recept. Hij zegt erover: “Geen ovens, geen bain-marie, geen barsten: dit is de allersimpelste kwarktaart die er is! U kunt hem als u wilt maximaal 2 dagen van tevoren maken, en de honing-tijmlaag pas vlak voor het serveren aanbrengen. U kunt de taart in de koelkast bewaren, maar de bodem wordt wel geleidelijk zachter.”
Niet helemaal waar, want er gaat chocola in die au bain marie gesmolten moet worden. Dan nog: best snel, en erg lekker.
 

De Ingrediënten

 • 500 gram Griekse yoghurt
 • 200 gram haverkoekjes
 • 60 gram boter, gesmolten
 • 1,5 eetlepel tijmblaadjes
 • 400 gram volle verse roomkaas
 • 40 gram poedersuiker
 • 1 citroen: rasp er 1 theel. schil af
 • 150 gram witte chocolade, in blokjes van 1-2 cm gebroken
 • 60 gram honing
 

Het recept

 1. Bekleed een springvorm van 23 cm doorsnee met bakpapier en zet hem opzij.
 2. Bekleed een zeef met een schone theedoek en zet hem op een kom. Schep de yoghurt erin en haal de randen van de theedoek bij elkaar. Knijp de yoghurt in de doek uit zodat er zo veel mogelijk vocht uit loopt. Je zou ongeveer 340 g dikke yoghurt (of hangop) over moeten hebben. Zet hem tot gebruik opzij. Gooi het uitgelopen vocht weg.
 3. Doe de koekjes in een schone plastic zak en verkruimel ze met een deegroller. Roer het kruim met de boter en 1 eetlepel tijm door elkaar en druk het mengsel op de bodem van de springvorm uit tot een gelijkmatige laag. Zet de springvorm in de koelkast.
 4. Klop de verse roomkaas, uitgelekte yoghurt, poedersuiker en citroenrasp tot een glad en gelijkmatig mengsel.
 5. Laat de chocolade smelten. Doe hem in een kom en zet die op een pan met een bodempje zachtjes kokend water. Pas op dat het water de bodem van de kom niet raakt. Roer de chocolade 2-3 minuten regelmatig door en voorkom dat er water in komt, omdat de chocolade dan gaat schiften. Schep de gesmolten chocolade door het roomkaasmengsel en klop het glad.
 6. Strijk het roomkaasmengsel gelijkmatig uit over de biscuitbodem en laat de kwarktaart minstens 2 uur in de koelkast opstijven.
 7. Verwarm vlak voor u de taart gaat aansnijden de honing in een steelpan met de overgebleven 1,5 eetlepel tijmblaadjes tot hij zacht en vloeibaar is. Haal de pan van het vuur en sprenkel de honing over de kwarktaart.
 8. Haal de taart uit de vorm, snijd hem in 8 punten en eet ze op.
Bijenbaas

Doe mee

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, honingoogsten en activiteiten voor behoud van bijen en natuur.

We gaan je geen spam sturen. Wel af en toe een bericht waar je hopelijk wat aan hebt, of een vraag. Of de aankondiging van de gratis zaadmix-actie. Of informatie over  de oogst van een bijzonder soort honing, die beperkt beschikbaar is en alleen aan deelnemers aangeboden wordt .

Leuk dat je meedoet! Je aanmelding lijkt gelukt.