fbpx

Waarom honing kristalliseert en hoe maak je de honing weer vloeibaar?

honing vloeibaar maken

Alle pure, onvervalste honing (tip: lees hier over het onderzoek naar nephoning) zal op den duur kristalliseren of versuikeren. Dit kan geen kwaad en is een natuurlijk proces wat bij honing hoort. Het overkomt (letterlijk) de beste honing. In de bijenkast zorgen de bijen voor het ideale klimaat om de honing vloeibaar te houden in de afgesloten cellen. Denk aan de juiste temperatuur van 35 graden Celsius en een vochtigheid van 50-80%. Honing kristalliseert omdat het een oplossing is van suiker in water, waarbij de verhouding suiker (>70%) te hoog is om bij kamertemperatuur opgelost te blijven. Zodra de omgeving verandert en de honing dus uit de bijenkast wordt gehaald, verandert ook de substantie. Je kunt gekristalliseerde honing dus nog gewoon eten.
 

De ene honing kristalliseert sneller dan de andere: dit is waarom

Hoe snel pure honing kristalliseert, hangt af van de verhouding glucose en fructose in de honing. Dit zijn de belangrijkste suikers in honing. Kristallisatie gebeurt wanneer de glucosemoleculen losraken uit het water en kristallen vormen. Hoe hoger de verhouding glucose tot fructose, en glucose tot water, des te sneller de kristallisatie gaat. Die verschillen in verhoudingen zijn afhankelijk van de bloemen waar de bijen hun nectar vandaan hebben gehaald. Acaciahoning kristalliseert bijvoorbeeld niet snel, maar koolzaadhoning bevat een enorme hoeveelheid glucose en kristalliseert razendsnel (soms al in de bijenkast). Bij Bijenbaas maken we daar daarom onze crèmehoning van. Crèmehoning begint altijd als ‘gewone’ vloeibare honing, maar doordat we deze langdurig roeren bij een lage temperatuur is de honing volledig gekristalliseerd en ingedikt. Doordat we de honing gecontroleerd laten kristalliseren, is de textuur fijner en smeuïger dan wanneer dit natuurlijk gebeurt. Crèmehoning is ondoorzichtig en makkelijker smeerbaar dan vloeibare honing.
 

Gekristalliseerde honing vloeibaar maken

Regel nummer één: als je de gezonde eigenschappen, de geur en smaak van honing wilt behouden, moet je het nooit verhitten. Hierdoor gaan deze mooie eigenschappen van rauwe honing verloren. Zet de pot gekristalliseerde honing zonder deksel in een pan of bak met (hand)warm water of zet de pot op of bij een verwarming. De versuikerde deeltjes worden dan vanzelf weer vloeibaar. Dit duurt wat langer, maar dan geniet je wel optimaal van de honing.

 

Bijenbaas

Doe mee

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, honingoogsten en activiteiten voor behoud van bijen en natuur.

We gaan je geen spam sturen. Wel af en toe een bericht waar je hopelijk wat aan hebt, of een vraag. Of de aankondiging van de gratis zaadmix-actie. Of informatie over  de oogst van een bijzonder soort honing, die beperkt beschikbaar is en alleen aan deelnemers aangeboden wordt .

Leuk dat je meedoet! Je aanmelding lijkt gelukt.