fbpx

Bijenhouden is niet moeilijk, maar wel elke dag anders. We leren dus elke dag. Vooral van onze bijen. En van elkaar.

Bijenbaas imkerdag met Jeroen VorstmanBijenbaas stimuleert en faciliteert imkers in ons netwerk om kennis op te doen en te delen. Onder andere via ons online Bijenbaas platform op de Bijenclub, en ook door cursussen en imkerdagen, samen met Jeroen Vorstman. Bijen kunnen prima voor zichzelf zorgen. Dat doen ze al vijftig miljoen jaar. Toch hebben ze het, zonder hulp, op dit moment niet makkelijk. We zien het als onze rol om die hulp te bieden. Dat doen we door woonruimte te beschikbaar te stellen, hun gezondheid te monitoren en de parasiet waar ze last van hebben te bestrijden, en door te zorgen voor voldoende voedsel in de verschillende seizoenen. Dat laatste is een lange termijn inspanning: de juiste locaties, met voldoende diversiteit. Daarnaast voorzien we onze volken van koninginnen die geselecteerd zijn op resistentie en op hoe ze in onze omgeving optimaal gedijen.

 

Bijenbaas imkerdagIn de verschillende seizoenen zijn voor de Bijenbazen verschillende facetten van het bijenhouden belangrijk. Zo is in het voorjaar van belang de volken na de winterrust snel weer op krachten te krijgen, en eventueel minder sterke volken te versterken. In mei en juni groeien de volken expansief en kijken we welke volken mogelijk zwerfneigingen vertonen en bijvoorbeeld meer ruimte nodig hebben. Daarna begint het honingoogst seizoen, en in het najaar helpen we de volken om sterk de winter in te gaan.

 

 

Bijenbaas imkerdagEr zijn inmiddels een tiental Bijenbazen, die graag van elkaar leren. Dat doen we onder anderen op Praktijkdagen. In augustus was er weer zo een dag. Een snikhete dag. Niet ideaal om lang in een imkerpak rond te sjouwen, maar wel erg leuk. Als je met rustige bijen werkt is een bijenpak niet altijd nodig. Korte mouwen en blote benen kunnen ook, als je maar je gezicht beschermt. Queen B geeft het voorbeeld.

Iedereen is weer helemaal up-to-date met hoe de volken zich aan het einde van de zomer gedragen, hoe ze zich voor bereiden op de winter, wat onze rol daarin is, en hoe we de varroabestrijding aan pakken.

Zoals gezegd: Bijenhouden is niet moeilijk.

 

 

Geïnspireerd? We hebben nog ruimte voor enthousiaste mensen die mee willen doen in het noorden en zuiden van Nederland, en op termijn verantwoording willen nemen voor één of meerdere locaties, of het gewoon leuk vinden of af en toe mee te helpen. Adriaan heeft meer informatie.

Bijenbazen op imkerdag

Bijenbaas

Doe mee

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, honingoogsten en activiteiten voor behoud van bijen en natuur.

We gaan je geen spam sturen. Wel af en toe een bericht waar je hopelijk wat aan hebt, of een vraag. Of de aankondiging van de gratis zaadmix-actie. Of informatie over  de oogst van een bijzonder soort honing, die beperkt beschikbaar is en alleen aan deelnemers aangeboden wordt .

Leuk dat je meedoet! Je aanmelding lijkt gelukt.