De honing oogst is binnen.
De zomer honing oogst is binnen. Na een warme zomer – die vast nog niet over is – hebben we op de verschillende locaties aardig wat honing kunnen ophalen. Vooral in juni ging het hard, met de Linde als belangrijkste bron van nectar. Hou je van getallen? In het raam dat je hier ziet zitten zo een 5.000 cellen. Om één cel te vullen vliegen bijen zo’n 25 keer Voor een eetlepel honing bezoeken ze zo’n 4.000 bloemen, en vliegen ze wel 40.000 kilometer. Voor een pot honing is dat dus zo’n 80.000 bloemen. Omdat ze steeds op dezelfde soorten bloemen vliegen zijn het extreem efficiënte bestuivers.
Het slingeren van de honing is altijd nachtwerk. Doe je het overdag dan krijgen de bijen in de omgeving er letterlijk lucht van en komen er op af. Geen goed idee. Gelukkig hebben we grote elektrische honingslingers, waardoor we snel kunnen werken. Voordat we kunnen slingeren moet het waslaagje van de ramen verwijderd worden. Dat is een kleverig klusje.
De vers geslingerde honing wordt opgevangen in vaten, en moet een paar dagen rusten (rijpen), zodat de luchtbellen en kleine deeltjes boven komen drijven. Die worden eraf geschept. Alles met honing duurt lang; gelukkig hebben we veel geduld. Not!
Alhoewel: voor bijen moet je ook geduld hebben, die doen de dingen op hun eigen manier in hun eigen tempo. De imker kan alleen toekijken, faciliteren en afwachten.
De gerijpte honing doen we uiteindelijk in potjes. Onze vulmachines kunnen vijfhonderd potten per uur vullen, dus dat gaat beduidend sneller dan alle voorgaande stappen. Nu nog etiketten plakken, en track- en tracecodes op de deksels aanbrengen, en… klaar!
Van sommige soorten hebben we niet veel. Hou de nieuwsbrief in de gaten voor aanbiedingen van soorten waar we maar een beperkte hoeveelheid van hebben.
Schrijf je in om onze updates te ontvangen
We zullen je geen spam sturen. Wel af en toe een mail met nieuws, ontwikkelingen, tips om bij te dragen en aanbiedingen met korting, bijvoorbeeld voor speciale honing die beperkt beschikbaar is.