fbpx

Zomer Honing oogst - Raam met volle honingraatDe honing oogst is binnen.

De zomer honing oogst is binnen. Na een warme zomer – die vast nog niet over is – hebben we op de verschillende locaties aardig wat honing kunnen ophalen. Vooral in juni ging het hard, met de Linde als belangrijkste bron van nectar. Hou je van getallen? In het raam dat je hier ziet zitten zo een 5.000 cellen. Om één cel te vullen vliegen bijen zo’n 25 keer Voor een eetlepel honing bezoeken ze zo’n 4.000 bloemen, en vliegen ze wel 40.000 kilometer. Voor een pot honing is dat dus zo’n 80.000 bloemen. Omdat ze steeds op dezelfde soorten bloemen vliegen zijn het extreem efficiënte bestuivers.

 

Zomer Honing oogst - Honing slingerHet slingeren van de honing is altijd nachtwerk. Doe je het overdag dan krijgen de bijen in de omgeving er letterlijk lucht van en komen er op af. Geen goed idee. Gelukkig hebben we grote elektrische honingslingers, waardoor we snel kunnen werken. Voordat we kunnen slingeren moet het waslaagje van de ramen verwijderd worden. Dat is een kleverig klusje.

 

Stromende honing van zomer oogst

De vers geslingerde honing wordt opgevangen in vaten, en moet een paar dagen rusten (rijpen), zodat de luchtbellen en kleine deeltjes boven komen drijven. Die worden eraf geschept. Alles met honing duurt lang; gelukkig hebben we veel geduld. Not!

Alhoewel: voor bijen moet je ook geduld hebben, die doen de dingen op hun eigen manier in hun eigen tempo. De imker kan alleen toekijken, faciliteren en afwachten.

 

 

Zomer Honing oogst in potten

De gerijpte honing doen we uiteindelijk in potjes. Onze vulmachines kunnen vijfhonderd potten per uur vullen, dus dat gaat beduidend sneller dan alle voorgaande stappen. Nu nog etiketten plakken, en track- en tracecodes op de deksels aanbrengen, en… klaar!

Van sommige soorten hebben we niet veel. Hou de nieuwsbrief in de gaten voor aanbiedingen van soorten waar we maar een beperkte hoeveelheid van hebben.

 

 

 

Bijenbaas

Doe mee

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, honingoogsten en activiteiten voor behoud van bijen en natuur.

We gaan je geen spam sturen. Wel af en toe een bericht waar je hopelijk wat aan hebt, of een vraag. Of de aankondiging van de gratis zaadmix-actie. Of informatie over  de oogst van een bijzonder soort honing, die beperkt beschikbaar is en alleen aan deelnemers aangeboden wordt .

Leuk dat je meedoet! Je aanmelding lijkt gelukt.