fbpx
Baklava Bijenbaas

Authentieke Baklava met Honing

Baklava is een heerlijk Turks dessert gemaakt van filodeeg en noten. Traditioneel worden pistachenoten gebruikt. Honing wordt vaak gebruikt om het gerecht zoet mee te maken. Dit hebben wij bij Bijenbaas uiteraard ook gedaan. Gebruik bij dit gerecht het liefst een zo donker mogelijke honing, deze maakt de baklava extra kruidig en vol van smaak!

Het is even werk, maar deze baklava is het zeker waard om gemaakt te worden!

Ingrediënten:

 • 250 gram pistachenoten in schil
 • Een halve eetlepel zout
 • 350 gram ongezouten boter
 • 24 vellen filo-deeg
 • 470 gram kristalsuiker
 • 100 gram Bijenbaas honing (gebruik het liefst donkere honing uit de herfst, voor een extra kruidige smaak)
 • Sap van een halve citroen
 • 400ml water
 • 2 stukjes limoenschil van 3cm

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden
 2. Verwarm de boter in een half-grote kookpan. Haal, nadat de boter volledig is gesmolten, de witte constantie bovenop de boter weg met een schuimspaan.
 3. Giet de boter wanneer mooi helder in een aparte bak
 4. Gebruik een ovenschaal die ongeveer even groot is als een filodeeg. Snij wanneer nodig de deegjes bij. Gebruik de heldere boter om de bodem van deze bakschaal in te smeren (met een kwast). Leg dan één filodeeg in de bakplaat en smeer deze ook weer in met de boter, om er vervolgens weer een filodeeg bovenop te leggen. Herhaal dit proces met in totaal 12 filodeegjes.
 5. Haal de pistachenootjes uit hun schaal en gebruik een blender/keukenmachine om ze op te breken in grove stukjes. Verdeel deze stukjes pistachenoot vervolgens over het bovenste filodeegje in je bakschaal. Besprenkel ook deze laag pistachenootjes met de heldere boter. Leg hier vervolgens weer een filodeeg boven op, smeer in met boter, en herhaal met nog een in totaal 12 filodeegjes.
 6. Snij de baklava in de ovenschaal vervolgens alvast voor in hapklare stukjes. Zet vervolgens in de oven voor 30 minuten.
 7. Voeg de suiker, honing, water, citroenschil, en citroensap in een pan. Zet het vuur half-hoog aan en laat verwarm het voor +/- 7 minuten, tot dat het een siroop wordt. Deze siroop mag nog redelijk waterig zijn. Vergeet niet de citroenschil hierna te verwijderen.
 8. Haal de baklava uit de oven wanneer deze klaar is, en schenk de warme siroop bij de baklava in de ovenschaal.
 9. Optioneel: gebruik een blender/keukenmachine om pistachenootjes heel fijn te hakken, en gebruik dit als topping voor elk stukje baklava.
 10. Wacht tot dat de baklava helemaal is afgekoeld, en eet smakelijk!

 

 

Bijenbaas

Doe mee

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, honingoogsten en activiteiten voor behoud van bijen en natuur.

We gaan je geen spam sturen. Wel af en toe een bericht waar je hopelijk wat aan hebt, of een vraag. Of de aankondiging van de gratis zaadmix-actie. Of informatie over  de oogst van een bijzonder soort honing, die beperkt beschikbaar is en alleen aan deelnemers aangeboden wordt .

Leuk dat je meedoet! Je aanmelding lijkt gelukt.