fbpx
Op Social Media worden veel vragen gesteld over het bijvoeren van bijen, en met name of we suikerwater geven om meer honing te krijgen. Dat doen we niet, maar wij zijn niet principieel tegen bijvoeren. We doen dit alleen:
  • als het nodig is voor het opbouwen van voldoende wintervoorraad, bijvoorbeeld op een aantal locaties het afgelopen jaar, waar in verband met de droogte niet voldoende nectar voorhanden was
  • en alleen na de laatste honingoogst, zodat er geen honing van gemaakt wordt die in een pot zou kunnen eindigen
  • of als aan het einde van de winter blijkt dat de wintervoorraad al op raakt voordat er bloemen bloeien. Dit kan bijvoorbeeld als het in februari heel warm is, waardoor bijen al gaan broeden (en dus substantieel meer voedsel gebruiken). Dat was dit jaar bij ons gelukkig niet nodig.
 
Het voedsel dat we in die gevallen gebruiken is geen suiker of suikerwater, maar speciaal voor bijen ontwikkeld suikerdeeg (een soort fondant).
Hier zitten andere suikers in dan sacharine, wat we in kristalsuiker tegen komen.
 
Het uitgangspunt blijft dat de bijen zelf voldoende wintervoorraad zouden moeten kunnen aanleggen, met eigen honing en stuifmeel als voedsel.
Bijenbaas

Doe mee

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, honingoogsten en activiteiten voor behoud van bijen en natuur.

We gaan je geen spam sturen. Wel af en toe een bericht waar je hopelijk wat aan hebt, of een vraag. Of de aankondiging van de gratis zaadmix-actie. Of informatie over  de oogst van een bijzonder soort honing, die beperkt beschikbaar is en alleen aan deelnemers aangeboden wordt .

Leuk dat je meedoet! Je aanmelding lijkt gelukt.